Agar-agar
to żelujący środek z wodorostów, otrzymywany z krasnorostów. Agar-agar sprzedaje się w postaci proszku lub sztabek, które gotuje się i zalewa owoce, warzywa, orzechy i nasiona.
Amasake
naturalna słodkość sporządzona ze sfermentowanego słodkiego ryżu (również kaszy jaglanej) i odpowiedniego zaczynu.
Arame
glonu (wodorosty) morskie z grupy brunatnic. Delikatne glony, które serwuje się z warzywami korzeniowym i nadziemnymi, dodaje się również do zup, surówek i sałatek.
Auszpik
to galaretka nie z owoców, ale z warzyw i różnych fasolek, np. dynia, seler i zielony groszek albo bób.
Bancha
dojrzała herbata, którą zrywa się pod koniec lata, a następnie praży i schładza. Dzięki temu herbata zawiera małe ilości kofeiny i taniny i ma uspokajające właściwości.
Bancha kukicha
herbata bancha z gałązek i pędów krzewu herbacianego, którą gotuje się minimum 10 min.
Boćwina
warzywo zwane burakiem liściowym. Boćwina nie wytwarza korzenia, wytwarza za to duże zielone liście, które można jeść na surowo, w surówkach, w sałatkach i gotowane.
Bulghur
kasza z ziarna pszenicy częściowo ugotowanego, wysuszonego i utłuczonego (łamanego) na grubą kaszę.
Ciecierzyca (cieciorka)
warzywo strączkowe, tzw. groch włoski. Ma bardzo dużą zawartość białka.
Dulse
glon (wodorost) morski. Dulse najczęściej praży się i mieli na proszek, którym posypuje się sałatki, zupy, warzywa, zboża itd.
Fasolka azuki
jest mała i zwarta (jang), ma czerwony lub brązowy kolor i zawiera o wiele mniej tłuszczów od innych strączkowych.
Fasolka mung
fasolka mała i zielona (także żółta, czarna, złota), ale mniej zwarta od azuki. Podczas gotowania szybko staje się miękka.
Fenkuł
warzywo, tzw. koper włoski. Surowcem są aromatyczne owoce i młode delikatne pogrubione pędy.
Gomasio
niezwykle wartościowa pod każdym względem przyprawa z prażonego sezamu i prażonej nierafinowanej soli. W Polsce można i powinno się mieszać sezam z siemieniem lnianym.
Granola
słodkość makrobiotyczna z płatków zbożowych, nasion, orzechów, słodów zbożowych…, która doskonale zastępuje wszelkie niezdrowe słodycze z dodatkiem cukru.
Hiziki
glon (wodorost) morski z grupy brunatnic. Ma postać włókien. Przyrządza się go na różne sposoby.
Jangizowanie
cechy energii jang i tzw. jangizowania w kuchni makrobiotycznej to pozbawienie produktów wody, poddawaniu ich obróbce termicznej, obkurczanie przez gotowanie w małej ilości wody, prażenie, duszenie przez odparowanie, gotowanie pod ciśnieniem, a także, np. suszenie.
Jinizowanie
zjawisko odwrotne do jangizowania. W kuchni makrobiotycznej potrawy jinizowane wyposaża się w energię rozprężająca poprzez krótkie gotowanie z duża ilością wody, przez dodanie oliwy (oleju), octu, wina itd.
Jedyna Zasada jin i jang
to starożytna teoria porządkująca i opisująca ład i porządek we wszechświecie. Jest to jedna z najstarszych dialektyk, której narzędziami i atrybutami są pozornie przeciwstawne pierwiastki jin i jang, ale tak naprawdę wspólnie tworzą całość i istnieć bez siebie nie mogą.
Kanten
to naturalna galaretka wyprodukowana z agar-agaru, którą powinno się przyrządzać z kawałkami owoców, orzechami, fasolkami itd.
Kinpira
sposób przyrządzania potraw polegający na smażeniu, następnie podlaniu warzyw małą ilością wody i duszeniu do miękkości.
Kombu
glon (wodorost) morski. Należy do grupy brunatnic. Najtwardszy z glonów, dlatego używa się go do wywarów, gotuje ze zbożami długo gotującymi się i dodaje do strączkowych.
Kuskus
drobna kaszka z ziarna pszenicy częściowo oczyszczonego.
Łopian
dziko rosnąca roślina. Częścią jadalną łopianu jest korzeń, który ma właściwości wzmacniające. Zbierany jest wiosną z rośliny dwuletniej.
Marony
kasztany jadalne. Ze względu na dużą zawartość złożonych węglowodanów i małą zawartość tłuszczu bardzo często używane w kuchni makrobiotycznej.
Medycyna holistyczna
traktuje człowieka jako całość. Ważna jest nie tyle choroba, co przyczyny tkwiące w organizmie, które pozwoliły by choroba się rozwinęła. W medycynie holistycznej leczy się nie chorobę, ale człowieka poprzez doprowadzenie organizmu do pełnej równowagi i harmonii. Medycyna holistyczna zmusza chorego do czynnego udziału w działaniach prowadzących do odzyskania zdrowia
Miso
sfermentowana pasta produkowana z soi, ryżu i jęczmienia oraz nierafinowanej soli.
Monodieta
typ diety oparty o spożywanie jednego lub najwyżej dwóch, trzech produktów, np.: monodieta zbożowa, warzywna, owocowa, sokowa, białkowa, tłuszczowa itd.
Natto
to sfermentowany produkt sojowy. Ma postać upieczonych nasion połączonych ze sobą kleistymi nitkami. Natto bardzo korzystnie wpływa na trawienie.
Nishime
sposób gotowania w bardzo małej ilości wody lub we własnym sosie.
Nituke
to smażenie warzyw we własnym sosie. Warzywa smaży się zazwyczaj do wyparowania sosu, chociaż można też podawać z powstałym sosem.
Ohitashi
to sposób gotowania przez blanszowanie. Najbardziej do tego sposobu przetwarzania nadają się warzywa liściowe lub drobno pocięte korzeniowe i nadziemne.
Orkisz
to stara odmiana zboża pszennego, nie zmienionego genetycznie. Niektórzy traktują orkisz jako samodzielne i odrębne zboże, inni jako dziką odmianę pszenicy.
Osteoblasty
typ komórek kości. Uzupełniają pracę osteoklast: sprawują role budowniczych i starą tkankę kostną zastępują nową.
Osteoklasty
typ komórek kości. Czuwają nad wyszukiwaniem i usuwaniem starej i zużytej tkanki kostnej.
Patimaron
odmiana dyni z Hokkaido o pomarańczowym miąższu. Jest bardzo jang (energia dośrodkowa).
Pasternak
warzywo, które odznacza się największą wartością wśród warzyw korzeniowych. Przed rozpowszechnieniem się ziemniaków był masowo uprawianym warzywem.
Pikle
kiszonki makrobiotyczne wywarzane z różnych warzyw. Rozróżniamy pikle słabsze ( wytwarzane są szybko i spożywa się je w miesiące letnie) oraz pikle mocniejsze (te wytwarzane są dłużej i spożywa się je w miesiące zimowe).
Prana (mana, chi, ki, ruach, pneuma)
to energia życia, która jestwszechobecną i wszechogarniającą wibracją. Różnie w różnych kulturach i na przestrzeni dziejów była nazywana: mana, chi, ki, energia kosmiczna itd.
Pełne zboża
to zboża nieoczyszczone, to całe ziarna zbóż. Jeżeli z takiego ziarna wytwarzamy mąkę, to mielimy je w całości i jest to mąką razowa (raz przemielona) z całym bogactwem minerałów, witamin i enzymów.
Rafinowana żywność
to żywność oczyszczona (poddana rafinacji). Taka żywność to żywność okaleczona, niepełnowartościowa, będąca główną przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych.
Rapunkuł
warzywo o korzeniu burakowatym. Jadalne są liście i korzenie na surowo i po ugotowaniu. Dawniej był powszechnie uprawianym warzywem w Polsce.