Eko kuchnia to nasza codzienność oraz dla gości
Dla zainteresowanych gotujemy w stylu Eko i Wege. Gotujemy sezonowo zgodnie z teorią 5-ciu przemian.
Gotowanie o różnych porach roku bardzo się różni. Jako, że inna energia jest nam potrzebna wiosną, latem, jesienią i zimą. Nawet krojenie warzyw jest ważne – energia kształtu. W zależności od temperatury na zewnątrz i pogody dopasowujemy potrawy, które bardzo rozgrzewają lub wychładzają.
Kuchnia to miejsce tworzenia zdrowia. (więcej…)
Ogród BIODYNAMICZNY na zasadach Permakultury, to ogród uprawiany z wielkim szacunkiem do Ziemi i żywych istot. Absolutny brak stosowania jakiejkolwiek chemii. Stosujemy wyłącznie naturalne środki ochrony roślin, a przede wszystkim pokrzywę i różne preparaty z pokrzywy.
Nasz EKO Ogród jest uprawiany według faz księżyca, co bardzo wpływa na jakość, trwałość i urodzaj upraw. Siejemy i sadzimy warzywa z nasion ekologicznych, najczęściej własnych lub od osób zaprzyjaźnionych.
Jestem zachwycona JARMUŻEM, który oprócz piękna i dekoracji ogrodu i stołu, posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Wspomnę jeszcze o mało znanym u nas TOPINAMBURZE. Bardzo energetyczny i małokaloryczny.
Warzywa i owoce – świeże, pachnące, pełne żywej energii prosto z EKO Ogrodu trafiają do kuchni i gości. Żaden suplement nie da tego co ŻYWA ENERGIA ROŚLIN.
Od kilkudziesięciu lat stale wzrasta poziom skażenia środowiska naturalnego, do żywności i produktów codziennego użytku dodawane są ogromne ilości konserwantów, polepszaczy i szkodliwych substancji chemicznych, które w znacznym stopniu oddziałują na nasz organizm.
Dzięki zamieszczanym na naszej stronie poradom, jak prowadzić zdrowy styl życia oraz przepisom, jak przyrządzić posiłek smacznie i zdrowo możesz diametralnie odmienić swoją jakość życia i swojej rodziny.
Polecamy wybór zdrowej żywności pochodzącej z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie , w tym żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego- bezglutenową, bezcukrową, dla wegetarian, wegan, dzieci i wszystkich inny, którzy są ciekawi nowych smaków. Budujmy świadomie swoje zdrowie i dobre samopoczucie! Zachęcamy wszystkich świadomych konsumentów, którzy cenią sobie swoje zdrowie i nie boją się kulinarnych eksperymentów do zapoznania się produktami które nie tylko dobrze smakują ale i mają działanie lecznicze.
Egipcjanie odkryli, jak wypiekać chleb. Kto i kiedy wymyślił kanapki – nie wiadomo? Wiadomo tylko, że dziś kanapki spożywamy za często i w zbyt dużych ilościach, dlatego mają złą opinię wśród dietetyków i żywieniowców. (więcej…)
czytaj wiecej...Składniki (spód tortu): 300 g kaszy jaglanej, 100 ml różnych słodów lub syropów zbożowych (lub innych naturalnych słodkości), 500 ml mleka migdałowego (lub innego), 300 ml wody, 20 g agar-agaru. (więcej…)
czytaj wiecej...Gołąbki sporządzamy z kapusty białej głowiastej. Wybieramy kapusty w miarę duże i lekko spłaszczone, usuwamy 2-3 liście z wierzchu i staramy się w miarę dokładnie wyciąć tzw. głąb. Tak przygotowaną kapustę gotujemy ok. 45 min. Po tym czasie kapustę przestudzamy i zdejmujemy liść po liściu i układamy je np., na odwróconym słoiku. Gdy już mamy zdjęte liście przystępujemy do sporządzenia farszu, a raczej farszów, bo proponuję, co najmniej dwa rodzaje. (więcej…)
czytaj wiecej...Składniki: dynia, cebula, czosnek, marchew, olej, glon wakame, sól, sos shoyu, świeży imbir, ziarna słonecznika i dyni.
Posiekaną cebulę z ząbkiem czosnku podsmażamy w garnku z łyżką oleju i dodajemy 5 szklanek drobno pociętej dyni oraz 1-2 marchewki (można dodać inne warzywo, np. pasternak czy seler, uzyskamy trochę inny smak), glon wakame lub arame, podlewamy wodą i gotujemy. (więcej…)
czytaj wiecej...