Tort jaglany

„MIMOZA” w Krawczykach. POKOCHAŁAM to miejsce od pieszego wejrzenia. MOJE miejsce na ziemi.

Moje codzienne spacery w tej przepięknej KRAINIE dają dużo energii i radości oraz wiele refleksji.

Składniki (spód tortu): 300 g kaszy jaglanej, 100 ml różnych słodów lub syropów zbożowych (lub innych naturalnych słodkości), 500 ml mleka migdałowego (lub innego), 300 ml wody, 20 g agar-agaru.

Wierzch tortu: ok. 700 g owoców sezonowych, np. truskawek, śliwek, różnych jagód itd., 50 ml słodów zbożowych (lub innych naturalnych słodkości), pełna łyżeczka agar-agaru, 300 ml wody.

Wykonanie: Ugotowaną kaszę jaglaną na gęsto zmiksować z mlekiem migdałowym i słodami. W drugim naczyniu zagotować wodę (300 ml) z agar-agarem uważając, żeby nie powstały grudki. Gotować ok. 10 min i następnie wlać do kaszy i dokładnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy. Jak ostygnie przełożyć do lodówki.

Wykonanie wierzchu: Do zimnej wody (300 ml) dodajemy agar-agar i gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i słód, wszystko razem jeszcze raz zmiksować i wylać na kaszę jaglaną. Można udekorować tort całymi lub kawałkami owoców.

Jak gotować agar-agar? Istnieją dwie szkoły gotowania agaru. Jedni proponują, aby agar dodawać do zimnej wody, inni do gotującej. Jedna i druga metoda jest dobra, chodzi tylko o to, aby agar się nie zbrylił. Tort nie jest zbyt trwały i najlepiej w miarę szybko go skonsumować i przetrzymywać w lodówce. Przepis przesłała mi Karolina Jeruzal, której pięknie dziękuję. Źródło: https://klodawski.pl/przepisy/