Zupa krem z dyni

„MIMOZA” w Krawczykach. POKOCHAŁAM to miejsce od pieszego wejrzenia. MOJE miejsce na ziemi.

Moje codzienne spacery w tej przepięknej KRAINIE dają dużo energii i radości oraz wiele refleksji.

Składniki: dynia,  cebula, czosnek, marchew, olej, glon wakame,  sól, sos shoyu, świeży imbir, ziarna słonecznika i dyni.

Posiekaną cebulę z ząbkiem czosnku podsmażamy w garnku z łyżką oleju i dodajemy 5 szklanek drobno pociętej dyni oraz 1-2 marchewki  (można dodać inne warzywo, np. pasternak czy seler, uzyskamy trochę inny smak), glon wakame lub arame, podlewamy wodą i gotujemy. Gdy składniki będą miękkie, zestawiamy z ognia i po lekkim przestudzeniu miksujemy. Zupę ponownie zagotowujemy (jeżeli jest za gęsta dodajemy wody), przeprawiamy solą i łyżką sosu sojowego shoyu lub tamari oraz świeżo startym imbirem. Zupę podajemy z podprażonymi ziarnami słonecznika i dyni. (przepis pochodzi z książki: Dynia  – słońce na talerzu Kazimierza Kłodawskiego). Źródło: https://klodawski.pl/przepisy/